NL EN

Merkenscan

Twijfelt u of uw merkenportefeuille nog up to date is? Met de merkenscan kunnen wij in enkele dagen, voor een zeer gering bedrag, uw twijfel wegnemen.

 

Nieuws

Het laatste nieuws van Jurimark is te lezen op de nieuwspagina. Hier vindt u periodiek informatie over veranderingen binnen het merken recht, de vermeldingen van Jurimark etc.

Lees verder..

Jurimark

Tolhuis 20-12
6537 LW Nijmegen
Kvk: 09123058

Telefoon: 024-3739470
Fax: 024-3739473
E mail: info@jurimark.nl

Kwekersrecht

Het kwekersrecht is een recht dat zich bezighoudt met plantenrassen.

We kennen allemaal een aantal appelrassen, Goudreinet, Golden Delice, Jonagold en Elstar, om een paar voorbeelden te noemen. Al deze rassen zijn, ooit ontwikkelt, en het ontwikkelen van een dergelijk ras kost veel tijd, en geld.

Het kwekersrecht geeft de ontwikkelaar van een ras een (voorbijgaande) bescherming, om zijn kosten terug te verdienen.

Dit betekent dat, zolang als dit recht geldt, meestal 15 tot 25 jaar, de verkoop van kweekmateriaal beperkt is.

Kweekmateriaal is vooral afhankelijk van het ras, soms is het zaad, zoals bij spinazie of sla, soms zijn het knollen, zoals bij aardappelen of bollen, zoals tulpen, soms zijn het complete planten zoals bij fruitgevende gewassen.

Echter, in het kwekersrecht geldt een heel belangrijke uitzondering op het recht van de rechthebbende: het 'farmers privilege'. Een boer mag, zonder verdere betaling, kweekmateriaal achterhouden voor een volgend jaar.

 


Het bovenstaande is bedoeld als algemene informatie. Wij helpen u graag deze informatie naar uw specifieke situatie te vertalen. Voor al uw vragen info@jurimark.nl. Wij beantwoorden al uw vragen binnen een werkdag indien per fax of e mail ontvangen.