NL EN

Merkenscan

Twijfelt u of uw merkenportefeuille nog up to date is? Met de merkenscan kunnen wij in enkele dagen, voor een zeer gering bedrag, uw twijfel wegnemen.

 

Nieuws

Het laatste nieuws van Jurimark is te lezen op de nieuwspagina. Hier vindt u periodiek informatie over veranderingen binnen het merken recht, de vermeldingen van Jurimark etc.

Lees verder..

Jurimark

Tolhuis 20-12
6537 LW Nijmegen
Kvk: 09123058

Telefoon: 024-3739470
Fax: 024-3739473
E mail: info@jurimark.nl

Modellen

Modelrechten ontstaan door het deponeren van afbeeldingen van het model. Het model zelf moet nieuw zijn. De rechten gelden voor het uiterlijk, maar niet voor een technisch bepaald uiterlijk.

De vorm van de steel van een pijp (om te roken) is een goed voorbeeld: dat hij hol is, is functioneel, en als model niet beschermbaar. De manier waarop hij gekromd is, is wel beschermbaar.

Een model wordt geregistreerd voor een bepaald doel. Dan kan je de vraag stellen of die vorm alleen voor dat voorwerp beschermd is, of voor alle voorwerpen.

Een kapper die vaak te maken had met kinderen die niet stil willen zitten heeft ooit een speelgoedauto op een kappersstoel gemonteerd, en daarmee werden de kinderen veel rustiger. Helaas, de auto was een beschermd model, en het bleek dat de bescherming zich ook uitstrekte tot kappersstoelen. Sindsdien weten we, dus, dat het doel van een voorwerp geen invloed heeft op de bescherming.

De beschermde vorm van een vaas, bijvoorbeeld, mag u niet voor tafelpoten gebruiken

Modelrechten gelden voor 5 jaar, en zijn 4 maal voor een nieuwe termijn te verlengen.

Nederland heeft met België en Luxemburg een verdrag gesloten, waardoor een model automatisch voor deze drie landen geldig is. Het is het meest functioneel om foto's van het model in te dienen. Vanwege de eisen die aan de foto's gesteld worden (zwart-wit, egale achtergrond, juiste posities) is het vaak lastig uit te leggen hoe deze foto's eruit moeten zien.

Daarom maken wij deze foto's het liefste zelf, digitaal, vanwege de bewerkbaarheid, controleerbaarheid ter plaatse en de verstuurbaarheid.


Het bovenstaande is bedoeld als algemene informatie. Wij helpen u graag deze informatie naar uw specifieke situatie te vertalen. Voor al uw vragen info@jurimark.nl. Wij beantwoorden al uw vragen binnen een werkdag indien per fax of e mail ontvangen.