NL EN

Merkenscan

Twijfelt u of uw merkenportefeuille nog up to date is? Met de merkenscan kunnen wij in enkele dagen, voor een zeer gering bedrag, uw twijfel wegnemen.

 

Nieuws

Het laatste nieuws van Jurimark is te lezen op de nieuwspagina. Hier vindt u periodiek informatie over veranderingen binnen het merken recht, de vermeldingen van Jurimark etc.

Lees verder..

Jurimark

Tolhuis 20-12
6537 LW Nijmegen
Kvk: 09123058

Telefoon: 024-3739470
Fax: 024-3739473
E mail: info@jurimark.nl

Criteria voor de registratie van een model

Om tot een geldige registratie te leiden moet een model 'nieuw' zijn en 'een eigen karakter' hebben. Daarnaast mag de vormgeving niet functioneel zijn.

Wij schrijven geldige registratie, want in elk geval een Europees modeldepot leidt altijd tot een registratie, die echter ongeldig kan blijken.

Het criterium 'nieuw'

Nieuw moet opgevat worden als 'niet bekend' - het is dus een gevolg van geheimhouding. In de meeste landen wordt het woord 'nieuw' uitgelegd zoals men zou verwachten: nieuw is nieuw.

In de Europese Unie is 'nieuw' anders gedefinieerd: nieuw is maximaal een jaar oud. Een wat vreemde definitie, maar het maakt het wel mogelijk om een product uit te proberen op verkoopbaarheid voordat u kosten voor de bescherming maakt.

Als u zich dus uitsluitend op Europa richt, is deze mogelijkheid later te deponeren prettig. Niet alleen omdat u het eventueel depot alleen verricht als het product blijkt te verkopen, maar ook omdat u de gelegenheid heeft om meerdere producten op te sparen. Depot van 5 meubelstukken tegelijk, bijvoorbeeld, is flink voordeliger dan 5 maal 1 meubelstuk.

Het criterium 'een eigen karakter'

Een eigen karakter betekent dat het model niet teveel mag lijken op wat er bekend was voor het depot ervan. Een model dat inbreuk maakt op een ouder modelrecht heeft geen eigen karakter, en eigenlijk geldt hetzelfde voor vormen die niet beschermd zijn.

Het onhandige is alleen, het gaat om bekend zijn bij de ontwerpers in Europa, die verondersteld worden hun vak bij te houden. Tonen op een beurs in Japan is dus schadelijk, maar wij hoeven geen rekening te houden met een markt in, zeg, Ghana.

Het criterium 'niet functioneel'

Funtionaliteit van vormgeving valt, in beginsel, onder de octrooiwet. De wetgever heeft met dit criterium een mogelijke overlap tussen octrooi- en modelbescherming willen uitsluiten. Voor een octrooi gelden strenge eisen, en het mag, van de wetgever, niet zo zijn dat die eisen omzeild worden met een modelrecht.

In de praktijk blijkt dit een lastige eis te zijn, want bijna elk ontwerp bevat wel degelijk functionele kanten. Dan is dus de vraag wat er aan niet functionel eigenschappen over blijft.

Er was ooit een geding over 2 aanschroefbare, plastic kerstboomvoeten. De rechter beoordeelde al de aspecten van de gedeponeerde voet, en concludeerde dat alleen de vorm van het handvat van de schroef waarmee de boom rechtop in de voet gezet wordt niet geheel functioneel is. Die vorm had ook anders gekund, en bij de voet van de verweerder bleek die schroef ook anders te zijn. Geen inbreuk, dus.

Voor een modelgemachtigde is het dus heel belangrijk om niet alleen het recht te kennen, maar ook een technisch inzicht te hebben. Een gemachtigde hoeft niet alles te weten, immers, u als ontwerper weet waarom u ontwierp zoals u deed, maar zonder dit inzicht worden de juiste vragen niet gesteld.

Jurimark werkt met gemachtigden die dit inzicht hebben.

 


Het bovenstaande is bedoeld als algemene informatie. Wij helpen u graag deze informatie naar uw specifieke situatie te vertalen. Voor al uw vragen info@jurimark.nl. Wij beantwoorden al uw vragen binnen een werkdag indien per fax of e mail ontvangen.